30. 1. 2012

Zelné závitky

Listy zelí, které jsem si před víkendem odložila, se začínaly tvářit, že pokud je okamžitě nespotřebuju, tak si začnou žít vlastním životem a následně vytvoří novou živočišnou formu. Jestli něco opravdu nemám ráda, je to vyhazování jídla. A zelné závitky jsou moje opravdu oblíbené jídlo, které jsem okoukala v říjnovém časopisu Gurmet.

Foodstylistka či umělkyně oceněná za celoživotní přínos umění v oblasti fotografie ze mě asi nikdy nebude, proto prosím, berte fotografie s rezervou :)


Vařila jsem pro 3 osoby.
Orientační kalkulace: 17 Kč/porce

Suroviny:
Velké listy z hlávky bílého zelí, rýže (cca menší šálek), 250g mletého masa, konzerva rajčat, majoránka, sůl, česnek, zakysaná smetana.



Postup:
1. Zelné listy jsem dala vařit do lehce osolené vody.
2. Dala jsem vařit rýži.
3. Uvařenou rýži jsem promíchala s česnekem, majoránkou, lehce osolila.
4. Měkké zelné listy jsem naplnila směsí mletého masa a rýže. Fajn je vyříznout košťály. Byl to opravdu lítý boj, ale vyhrála jsem!
5. Závitky jsem naskládala do zapékací misky, přelila konzervou rajčat a dala na půl hodiny péct do vyhřáté trouby na 170°C.
6. Závitky jsem nandala na talíř s trochou rajčat a promíchala se lžící zakysané smetany.


Mňam! Závitky jsou opravdu lepší, než by se na fotografii zdá - alespoň pro ty, co mají rády/rádi zeleninová a lehčí jídla. Fakt :) Další výhodou je, že se jedná o další blbuvzdorný recept, který se víceméně připravuje sám. Já si v mezičase stihla sklidit Cityville na facebooku, převlíct se do domácího, zalít kytky a vytřít koupelnu...



2 komentáře:

  1. ó, tak toto skusím podstrčiť mojim jedlodrtičkám doma.. vďaka za recept..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud to jsou opravdu jídlo drtičky (úžasné pojmenování), tak doporučuju přidat rajčatové konzervy nebo nahradit passatou a podávat s těstovinami nebo bramborem :)

      Vymazat