Dortové poprvé

Blížil se den narozenin mojí matičky a já měla hlavu jako pátrací balón. Osoba neznalá mých domácích poměrů si nedokáže představit, jak nevděčná je moje matička co do příjímání dárku. Líbí se jí medvídek Mr.Beana a tak ji ho seženete - nemá radost. Moc by chtěla malovat a tak ji seženete plátno a barvy - nemá radost...
Jednou jsem ji z čirého zoufalství dala na Vánoce štangli salámu.

Co tedy dát matičce k narozeninám? Rozhodla jsem se, že ji upeču narozeninový dort. Pro osobu, jejíž jednohubky se co do podoby blíží spíše hodinkám z Dálího obrázku to byla opravdu výzva, ale já výzvy ráda.



Měla bych kápnout božskou! Ono to nebylo až tak dortové poprvé. Už jsem měla za sebou generálku. Věděla jsem tedy, že krém je odporně sladký a při sebevětší námaze mi mezi zuby vadil cukrový písek (jak to pořádně nazvat?)

Poučená z předchozího nezdaru jsem pekla podle receptu paní Ondráčkové. Tento krém je naprosto, ale naprosto fenomenální a geniálně blbuvzdorný. 

Sláva paní Ondráčkové!!!

Recept na těsto jsem čerpala z kuchařky Recepty z farmářského trhu. V některých postupech jsem si ho musela upravit, proto ho nebudu otrocky přepisovat.

Orientační cena za dort: <45,- Kč
Cena za lásku, se kterou byl pečený: Nevyčíslitelná :)


Suroviny:

korpus:
180 g hladké mouky, 180 g změklého másla + na vymazání formy, 180 g cukru, 3 vajíčka, půlku kypřícího prášku, 3 lžíce instantní kávy smíchané s trochou vody, 50 g ořechových jader.

krém:
1/4 litru mléka, 1 karamelový puding, 1/4 kg másla, 15 deka cukru

Jak jsem postupovala:

1. Odměřila jsem si hrnek mléka, většinu mléka dala vařit a v menším množství (tak čtvrtině hrnku) rozmíchala pudingový prášek. 

2. Jakmile se mléko začalo vařit, přidala jsem rozmíchané mléko s práškem. Pozor! Puding začíná až překvapivě rychle tuhnout, takže je třeba zdivočele míchat. 

3. Uvařený puding jsem dala chladit do předsíně na okno. V těchto mrazech to je ideální místo. Chladit puding lze i hrnec v lázni z ledové vody.



4. Máslem jsem si pečlivě, ale opravdu pečlivě vymazala pekáč. Kuchařka z nějakého záhadného důvodu radí ještě vykládat pečícím papírem, ale to je naprostá zbytečnost. Protože jsem ale nechtěla nic riskovat pro jistotu jsem si obkreslila hrnec a vyložila dno.



5. V mixéru jsem rozmixovala máslo (doporučuji co nejvyšší nádobu na přípravu těsta, mi to ošklivě poprskalo kachličky a linku) s cukrem. 

6. Zapla jsem troubu na 180°C.

7. Postupně (jedno po druhém) jsem přidávala vajíčka a další suroviny. 

8. Těsto jsem přendala do vymazaného pekáče a dala péct. Pokud někdo budete péct v hliněném pekáči jako já, počítejte tak s hodinou pečení navíc.

9. Jakmile puding zchladl, nastala příprava krému. Prvně jsem si  rozmíchala máslo s cukrem (pokud někdo sladí méně - dá méně cukru) a pak přidala vychlazený puding. Ještě trochu rozmixovala a hotovo. 

10. Těsto jsem vyklopila, rozřezala na půl a počkala si, až vychladne. Po vychladnutí jsem korpus slepila dohromady, krémem omazala celou dortu a vrch posypala kakaem. 

Hotovo. Mňam! 



Komentáře

  1. Ten vypadá výborně, hned bych si taky dala:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby se s dorty dělalo give away stejně dobře, jako s kosmetikou, velice ráda bych ti kousek poslala :)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky