4. 4. 2012

Violkový čaj

Jak už jsem se zmínila, nejraději mám čaje, které si sama nasbírám. Pilotním čajem u mě bývá ten fialkový. To, že máme kytky vložit do hrnku a zalít vodou, víme asi všichni, takže raději opráším knihu Léčivé rostliny od Antonína Příhody a přetlumočím vám nějaké to moudro.



U fialek sbíráme oddenky i s kořínky, lístky  nebo jednotlivé mladé květy (oddělujeme kalichy), které sušíme ve stínu cca při 40°C. Fialka se užívá vnitřně a venkovně. Doporučuje se na krásu, bolest hlavy, krční záněty a proti kašli. Kromě čaje si můžeme vyrobit i sirup a to tak, že 50g květů bez kalichu se přeleje 100g horké vody a nechá 24 hodin vyluhovat, pak ve výluhu rozpustíme 150g cukru, povaříme 20 minut a přecedíme přes plánto. Lístky se doporučují na jarní chrapot.
Lidem s revmatickými problémy kniha doporučuje udělat výluh z 20g fialkového květu, 20g oddenků fialky, 20 g listů rozmarýny a 30g listí tymiánu, bylinky zalít půl litrem francovky, nechá sedm dní vyluhovat a potírat bolavá místa.
Nevím, jak vy, ale já si jdu (bez dynamitu) natrhat ještě pár fialek a udělat z nich sirup. :)
Další moudro můžete najít například na stránkách http://botanika.wendys.cz/kytky/K287.php


1 komentář:

  1. Jéé fialkový čajík, to je zajímavé, nikdy jsem ho neochutnala...a to už je doba co jsem někde fialky viděla..když jsem byla malá rostly snad všude

    OdpovědětVymazat