29. 4. 2013

Steak z krkovičky s opekanými bramborami.

Dneska bych vám ráda představila další ze svých oblíbených jídel, která si vychutnávám, jak v období shonu, tak i volnějších chvílích. S minimálním množstvím surovin a času dosáhnu chutného, šťavnatého jídla, které ráda podtrhnu nějakým lehkým salátkem.
Zároveň bych touto cestou ráda ukázala svou oblíbenější alternativu řízku, či přípravy flákoty s horou grilovacího koření, plného glutamátu. Jako bonus ušetříme za vajíčko, mouku a strouhanku, což se v době úspor, stoupající nezaměstnanosti a nákladů počítá.



Steak z krkovičky s opekanými bramborami
- když kupuju maso, poprosím paní řeznici/pana řezníka o co nejrovnější kousek

Suroviny:
plátek krkovičky, troška oleje, sůl (pokud se rozhodnu kořenit používám buď Dětěnické koření), brambory, trocha másla.

Postup:
1. Brambory omyju, očistím, nakrájím na menší kousky, propláchnu a dám vařit v osolené vodě.
2. Asi po pěti minutách vaření se brambor je čas na přípravu steaku. Tenčí plátek krkovičky potřu olejem a vmasíruju do něj sůl.
3. Rozpálím pánev a položím na ni připravený kousek masa.
4. Jakmile se maso zatáhne, uberu plamen a opékám do hněda.
5. Stejně tak opakuji postup z druhé strany, pokud je třeba, přidám trochu oleje.
6. Uvařené brambory zcedím, hotové maso sundám z pánve, ve výpeku rozpustím trochu másla a opeču na něm brambory. V tuto chvíli zároveň přidám bylinky (moc fajn je např. tymián)
7. Hotové jídlo si naložím na talíř a posypu domácí bylinkou, obvykle pažitkou popř. medvědím česnekem.



2 komentáře: