23. 3. 2015

Rajčata konzervovaná a já

Před časem jsem se ve svém pojídání-povídaní zmiňovala svojí oblíbenou a univerzální surovinu tvaroh. Dneska v představování svých oblíbených surovin budu pokračovat. Rozepíšu se o konzervovaných rajčatech. Naprosto ideální jsou ta domácí, pěkně v létě uzrálá na sluníčku. Jenže ne celý rock je léto a vždycky je fajn mít doma surovinu, se kterou se dá pracovat, když lednička a špajz téměř zejí prázdnotou.
Nejvíce se mě osvědčily ty, které si kupuju v obchodě Italia in Ostrava. Přežít se dá i o těch z Lidlu.



Sugo
Na pánvi si decentně zarestuju česnek, přidám plechovku, nechám zredukovat a ve finále přidám sušené oregano a čerstvou bazalku

Risotto
viz článek

Rýže 
Zarestuju si lehce cibulku, přidám mrkev, římský kmín, skořici, kurkumu, koriandr (...), basmati rýži, zaliju vodou a ve finále přidám zelený hrášek. Z koření stačí i kurkuma nebo karí. 
Nebo

Polévka
Orestuju cibuli, kořenovku, přidám konzervu rajčat. Okořením hřebíčkem, novým kořením, bobkovým listem, povařím. Vytáhnu koření, rozmixuju, přidám zakysanou smetanu. 

Omáčky 
Třeba mladou slepici na paprice
http://rumenkarulandska.blogspot.cz/2013/04/mlada-slepice-na-paprice_23.html

Zelenina
v létě s cuketkou a kuřecím steakem jedna radost

Různá karí a dhaly
- třeba dneska jsem měla karí z červené řepy a bylo výborné!

Těstoviny
Např. boloňské ragú nebo v případě nouze se dá i pomodorka

Žádné komentáře:

Okomentovat