13. 4. 2015

Brambory a já

Což takhle se při pondělku zkámošit s další z mých vysoce oblíbených surovin? Brambory, žimňoky, kobzole, zemská jabka (...) známe je všichni a předlouho jsou součástí našich jídelníčků. Bohužel ale jich krása a univerzálnost většinou skončí kydnutím na talíř v podobě přílohy. Často i nezdařené. A znovu jsme u problému P, který mě vyhecoval k soustředění se na suroviny, místo na sypání receptů = KONZERVATIVNOST/NEZNALOST/BEZFANTASIE ve využívání levných a dostupných surovin. Bodejť by pak Jiřík Babiců a Ládík Hrušků neúřadovali...

obrazázek převzat z www.mtbs.cz


K dnešnímu datu, tj. 13. dubna 2015, se brambory v Karviné dají sehnat od 4,5 do 30 kč/kg. Záleží jestli nakupuju ve velkoskladu nebo nové brambory ze šílené dálky. 

Kromě ceny při nákupu brambor přemýšlím nad využitím. V případě salátu, volím salátovky. Pokud si chci extrémně debužírovat, pak domácí červené. Na grilované, do zeleniny beru s co nejtenčí slupkou. Polévky, kaše, zapékačky a přílohy jsou pak super s bramborami z Vysočiny.   

Brambory miluju v:


Polévce
Není krásnější suroviny pro zahuštění polévky. Veganskou polévku udělá krásně krémovitou, aniž bych opustila kytičkové vaření, sníží náklady (moukou zahušťuju pouze v 10%) a zasytí. 


Zapékaném jídle:
Může se jednat o zeleninu zakapanou  olivovým olejem, rozmarýn, tymián, šalvěj, levandule... Nebo taky nějaké klasické zapékačky s uzeninou (klidně tofu) a camembertem nebo mými oblíbenými s mletým masem.

Salátu
Variací je plný internet, osobně mě baví třeba ředkvičky, dresing se zakysané smetany kremžské hořčice a medu, brambory. Fajn je i olivy, tuňák, okurka... Dokud kolem sebe člověk neprská kečupem, či majonézou a nesněží z něj grilovací koření, fantasii se meze nekladou. 

Součástí jídla:
různé dhaly, karí... 

Na grilu:
Nakrájím na sobě oblíbené tvary, zakapu olivovým olejem, sůl, možná nějaká bylinka a šoupnu do trouby pod grill, občas mrknu po očku, jestli není třeba obrátit. Klasicky nějaký dresing z tvarohu nebo zakysačky. Ráda mám třeba tvaroh, mlíko, garam masala. Fajn kombinace je i cuketa a holandská omáčka. Zas a znova - dokud nesněží steakové koření nebo pizza koření či jiná černá ovce gastronomie a není všude kečupu jak v hororovém filmu, tak bych dala fantazii voný průchod

Žádné komentáře:

Okomentovat