Dhal z červené čočky

Jedny z nejlepších chvílí jsou ty, kdy se sejdou "staré vojny". Máte podobné vzdělání nebo jen stejné vzpomínky z mládí, každopádně jste podobní tragédi. Hodně věcí nemusíte říkat. Vlastně ani není třeba až tak senilně vzpomínat, protože netrvá dlouho a pláčete smíchy kvůli úplně nové historce. Super je, že stejnou krevní skupinu potkává člověk i v současnosti a tak dnešní povídání věnuju všem novým i starým puškám. Všem s kým mi je fajn, kdo mě obohacuje a s kým je můj život krasojízda. Ono totiž krasojízda je i Dhal o kterém je řeč. Stejně, jako se starými puškami může být pokaždé jiný. Jenom je třeba, aby zdravé jádro zůstalo. Popíšeme si zdravé jádro a pak možné variace. Recept je už milion krát ozkoušený, takže i přes freestylovost, se kterou ho uvedu není se čeho bát.  



Dhal z červené čočky
Exotičtější suroviny se dají sehnat v Tesco,  na netu funguje hodně eshopu s kořením. Více poradí starý dobrý google. 

Základ
červená čočka, konzerva rajčat, garam masala, římský kmín, cayenský pepř, kurkuma, skořice, sůl, cibule, tuk (ideálně přepuštěné máslo)

Osvědčená zelenina
brambory, mrkev/ květák, dýně/ cuketa

Závěrečná vylaďovadla 
zakysaná smetana/čistý jogurt/ kokosové mléko

Kořenící alternativy
chilli koření, pálivá paprika, karí, kardamom, koriandr

Osvědčené přílohy:
basmati rýže, bulgur, kus kus a funguje i pohanka

Postup
Prvně se udělají přípravy - čili očistí se zelenina včetně cibule a nakrájí. Na pánvi se pak orestuje cibule na ideálně přepuštěném másle, zelenina (cuketu dáváme pět minut před koncem, protože nechceme břečku), koření. Jídlo se zasype čočkou, přidají konzervovaná rajčata, voda. Následně povaříme, dokud suroviny nezměknout. Podle preferencí vylepšíme kokosovým mlíkem, zakysanou smetanou nebo jogurtem. 
Nejmladší spolustolovnice
Nebe nad cestou na Javorový aneb z výletu s E.

Děvčata na kafíčku



Fotka z nedávného výletu s mnou oblíbenou Kat.

Komentáře

Oblíbené příspěvky