31. 5. 2016

Mrkvové karí hranolky

Taky občas nestíháte vařit? List povinností, které je potřeba nutně stihnout je delší, než seznam éček na Grónské pomazánce, a i kdyby čas náhodou byl - je milion věcí a lidí, kterým se budete věnovat raději? Znám to. Mi se občas dokonce ani nechce vařit!  

Přesně pro takové chvíle jsou stvořeny mrkvové hranolky. Příprava nemůže být jednodušší a efekt zaručen. Karí a mrkev totiž vytvoří nádherný soulad sladké a orientální chuti, když přidáte trošičku cayenského pepře, nakopnete trávení. 

S minimální námahou vytvoříte originální přílohu ke steaku, jíst se ale dají i s dipem (mlíko, zakysaná smetana, sůl, karí).  Manža si může čvachtat na ostrých karí hranolkách a my, ženy, si vychutnáme jídlo, díky kterému nám to víc sekne v plavkách, letních šatičkách ale vytahaných teplákách! 



Mrkvové karí hranolky
- nejvíce se mi osvědčilo mild madras curry powder, které jsem si přivezla z Německa, abych zjistila, že se dá koupit v Tesco nebo Hyperalbertu. Vystačíte si ale i s Karí koupeným v Jednotě, jen s tím rozdílem, že čím lepší curry, tím lepší výsledek
- mrkev mi nejvíce chutná z Billa. Pokud se mi dostane do ruky domácí, nezpracovávám a chroupám na králíčka
- každá trouba peče jinak, proto vycházejte při přípravě pokrmu z vlastních zkušeností

Suroviny:
Mrkev, curry koření, olej, cayenský pepř (chilli), sůl


Postup:
Na elektrické troubě nastavím funkci grill - teplota přibližně 180°C, pokud bych neměla grill, budu hranolky péct klasickým způsobem.
Plech vyložím pečícím papírem.
Mrkev omyju, odkrojím konce a je-li třeba oškrábu škrabkou na zeleninu. Většinou však mrkev není třeba čistit.
Mrkev rozkrojím tak, aby byla na hranolky, hodím na plech, zasypu kořením, solí, zaliju olejem, promíchám rukami, rozprostřu po celé délce plechu a hurá do trouby.
Po cca 10 minutách přijdu a zkontroluju, popřípadě obrátím. Za dalších cca 10 minut můžu servírovat. 

2 komentáře:

  1. Stačí to hodit do friťáku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně bych friťák nepoužila. Změní se tím úplně textura pokrmu. Brambory taky udělají něco úplně jiného pod grilem a ve fritáku...

      Vymazat