1. 6. 2017

Špekáček nad ohněm

Žijeme v době, kdy jídelní lístek připomíná víc dílo básníka, než výběr jídla. V době, kdy správný gastroguru postuje na svůj blog jídla ze surovin, které jsou pro běžné holky z maloměsta nesehnatelné. Všechno je strááášně moc originální. Bez lepku, bio, vegan, eko.
Na staré dobré evergríny jako je patka chleba s máslem a solí, brambory s kyškou/podmáslím, domácí koláče jakoby se zapomnělo.
Když jsem si u Léni z ulice byla dneska pro její fajnové produkty, zavoněly mi špekáčky v tašce tak, že jsem o půl hodiny později žhavila na zahradě táborák a změnila plán na véču. A víte, co? Byla to delikatesa!!! Neuvěřitelný relax u konce týdne po nekonečné administrativě, sekání zahrady, domlouvání sekačce, před úklidem a barvením hlavy...
Jsem hluboce přesvědčena, že malé radosti jsou v životě potřeba. Stejně tak věřím, že si delikatesa jako je špekáček nad ohněm zaslouží své místo mezi recepty!




Špekáček nad ohněm

Suroviny
1 - 2 špekáčky na osobu, hořčice, (kvásková) houska


Postup
Noviny nebo papír pokrčíme. Naskládáme doprostřed ohniště a kolem dokola obestavíme klacíky nebo drobným dřívím. Ideálně krbovými zápalkami rozděláme oheň.
Jakmile se táborák rozhoří, přidáme větší dřevo.
V mezičase si najdeme rovný klacek. Ten zbavíme větviček a na jedné straně vytvoříme hrot. Pozor na pevnost, aby nám špekáček nespadl do ohně.
Špekáček nařežeme a připíchneme na připravený klacek.
Nad ohněm opékáme.
Před opečením napíchneme housku a chvilku ji rozpečeme nad ohněm.
Špekáček podáváme s hořčicí.




Žádné komentáře:

Okomentovat